Simpozij Perovo – v prostoru in času

Izvorni pomen besede simpozij (simpozium), sestavljene iz predpone sim (s oz. z) in nadaljevanja pozion (piti), je skupno popivanje. V stari Grčiji je simpozij predstavljal pojedino, ki so jo poživljali poglobljeni govori in pogovori o čem pomembnejšem, recitiranje pivskih pesmi, plesi in igranje na flavto. Z besedo simpozij se danes poimenuje zborovanje, na katerem strokovnjaki razpravljajo in se posvetujejo o določeni temi, izvorne dejavnosti simpozija pa so (razen morebiti flavte) pomaknjene v neuradni del programa.

V soboto, 19. novembra 2011, je med 9. in 15. uro v Šolskem centru Rudolfa Maistra v Kamniku potekal večji del simpozija Perovo – v prostoru in času. Po prisrčnem nastopu in glasbeno izbrušenih srednjeveških akordih, s katerimi so iztek praznovanja 770-letnice prve omembe Perovega pospremili člani Ansambla za staro glasbo Glasbenega ateljeja Carl Orff pod vodstvom Bernarde Rakar, po pozdravu direktorja ŠCRM Šemsa Mujanovića in po svečanem nagovoru Janeza Majcenoviča so prisotni prisluhnili predavanjem in se vključili v razprave. O Perovem pri Grosupljem je spregovoril Marjan Boštjančič, spomine na Perovo in nekaj drznih misli o morebitnem izvoru imena Perovo je razvil Niko Sadnikar, z zgodovinsko podkrepljenimi viri in izjemnim pristopom pa je poslušalce očaral Ožbej Vresnik. Etimološko in jezikovno je k Perovemu pristopila Ivanka Učakar, o Korenovi domačiji je spregovorila Teja Hlačer, Mlinarjevo hišo pa je predstavila Marjeta Humar. Predstavitev Franceta Lombergarja, ki sta jo pripravila Katja Trotošek in Janez Majcenovič, je bil že uvod v odkritje spominske plošče na rojstni hiši tega znamenitega sadjarja in drevesničarja. Program simpozija, katerega pobudnica in vodja organizacijskega odbora je bila Marta Zabret, je povezovala Marjeta Humar.

Odziv poslušalcev in zanos predavateljev sta visoko presegla običajno pozornost in povprečni pristop ob podobnih priložostih. Predavatelj Ožbej Vresnik je v svojem pismu že zvečer po simpoziju zapisal takole: »/…/ Formalno sem pristal , da sodelujem na vašem simpoziju, to je pa bilo tudi vse. Pri vsej zadevi ste me prevzeli predvsem Vi! Še danes na simpoziju sem si mislil, poglej vse te ljudi; krajevna skupnost, pa počne takšne stvari! V mojih očeh je to občudovanja vredno! To, da ste takšni samosvoji in se zavedate, kaj hočete, mi je zelo simpatično!«

Simpozij Perovo 2011
Simpozij Perovo 2011

One Response to Simpozij Perovo – v prostoru in času

  1. admin pravi:

    testni komentar čšž123

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

QR Code Business Card