VABILO na Perovanje 2016 in igre brez meja kamniških krajevnih skupnosti

perovanje-20162

 

Društvo Perovo vas v soboto, 14. maja 2016, vabi na Perovanje. Letos bomo v središče tradicionalnega druženja Krajevne skupnosti Perovo postavili povezovanje (kamniških) krajev ob Kamniški Bistrici, poudarili vpliv alpske reke na pomen občine za razvoj in blagostanje občanov in zato Perovanje pomensko poimenovali Kamniška Bistrica povezuje.

Za prireditveni prostor smo izbrali levi in desni breg Kamniške Bistrice, ki ga povezuje lep in trden nov most. A tega prazničnega 14. maja 2016 (ko bomo praznovali 775 – rojstni dan Perovega) bo oba perovska bregova simbolno povezovala tudi perovska (tirolska) žičnica, za katero bodo poskrbeli zlato nagrajeni kamniški gorski reševalci, preizkusila pa nadebudna mladež.

Ampak, kar se povezovanja tiče, smo šli v svojih prizadevanjih še dlje. Pripravljamo tudi prve kamniške Igre krajevnih skupnosti brez meja in nanje povabili vse KS, še posebej pa tiste, ki so povezane s Kamniško Bistrico. Kajti mi pravimo, da so naše meje najbolj trdne, ko jih na široko odpremo za sodelovanje. Do tega trenutka so se našemu vabilu že odzvale KS Kamnik, KS Duplica, KS Volčji potok in domača KS Perovo, računamo pa še na kakšno povezano z Bistrico.

Igre KS brez meja

Vsaka KS se lahko iger udeleži, če ima v KS skupino štirih moških in žensk, ki so pripravljeni skoraj celotno majsko sobotno popoldne posvetiti zabavnemu druženju, fizičnim naporom in dostojnemu zastopanju lastne KS. 

Ekipe 4 članov so mešane, v vsaki mora biti vsaj en predstavnik ali predstavnica nasprotnega spola, vsi morajo biti polnoletni.

 Pomerili se bomo v naslednjih disciplinah:

VLEČENJE PEROVSKE VRVICE – Gre za klasično travniško igro, kdo bo koga povlekel čez sredino. Perovska različica bo potekala na naši novi brvi, ki s svojo ukrivljenostjo zagotavlja izjemno okolje za vlečenje, hkrati pa simbolizira stoletno rivalstvo med Spodnjim in Zgornjim Perovim. Zmaga ekipa, ki drugo dvakrat povleče preko sredine.

BABO V KOŠU NESE – Igra je spomin na migrante iz Spodnjega Perovega, ki so se mimo želje staršev oženili na Zgornje Perovo in so morali mladoporočenke v košu pretihotapiti na drugi breg. V pomoč jim je bila vrv, ki so jo napeljali pod mostom. Tako bo tudi posamezna ekipa napeljala pomožno varnostno vrv, nato pa bo en član ekipe drugega natovoril v koš in ga prenesel čez reko. Člani druge ekipe jih bodo ovirali z zlivanjem vode z mosta. Mokra in hladna igra za najbolj vzdržljive člane ekipe. Meri se čas.

ROŽE ZALIVA DEKLICA ZALA – Ekipa določi člana zalivalca, ki mora obvezno nositi ženska oblačila, ostali člani pa tvorijo živo verigo podajanja vode v čebričku. Meri se količina zbrane vode v 2 minutah.

HVALNICA KRAJEVNI SKUPNOSTI – Ekipa predstavi pesem – hvalnico lastni krajevni skupnosti. Ekipa sama izbere ali bo pesem zapeta, odrecitirana ali odigrana. Upošteva naj, da je prizorišče veliko in da sta naenkrat na voljo zgolj dva mikrofona in predvajalnik zvočnih zapisov. Ekipa s seboj prinese tudi predstavitvene materiale.

Komisija ocenjuje zunanjo podobo (kostumi, rekviziti) in umetniški vtis izvedbe. Omenjanje reke Kamniške Bistrice v pesmi prinese dodatno točko.

Vse naštete igre bo nepristransko ocenjevala komisija, sestavljena iz predstavnika krajevne skupnosti Perovo, predstavnika Zavoda za turizem in šport in predstavnika Mladinskega sveta Kamnik in ministrica za kulturo.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe oziroma prilagoditve programa.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

QR Code Business Card