Category Archives: Novice

Utrinki Perovanja 2019

Letošnje Perovanje je bilo že osmo po vrsti in je potekalo na Zikovi ulici. Ob intenzivnih pripravah na dogodek, smo imeli v mislih zabaven, zanimiv in inovativen program za vse generacije, nismo pa računali na slabo vreme. Kljub temu smo se lahko preizkusili v namiznem tenisu, šahu, gibalnih in družabnih igrah, branju pod krošnjami,… Nismo pa uspeli izvesti tekmovanja med krajevnimi skupnostmi, prav tako so tudi perovski talenti ostali skriti. Novost letošnjega Perovanja je bil PEŠBUS, ki je krenil na pot izpred plesnega kluba Šinšin, kjer nas je nagovoril župan Matej Slapar. Pot nas je vodila po Kovinarski cesti, mimo postaj do igrišča na Zikovi ulici, ki je bil naš končni cilj. Na postajah so bili predstavljeni kulturno – zgodovinski dogodki in zabavni utrinki s Kovinarske ceste, mlin, zasipnica, žaga, obe graščini, Habjanov pod, Beštrova hiša s spominsko ploščo, gostilna Volk…  Pri kmetiji pa nas je dež pregnal v Gasilski dom, kjer so nam prostovoljci predstavili različna oblačila, opremo in vozila, ki jih uporabljajo ob različnih nesrečah. Dogodek smo zaključili ob odličnem, že tradicionalnem riževem narastku, ki nam ga vsako leto pripravijo v Domu starejših občanov.

 

IMG_20190518_162120  IMG-20190519-WA0013

IMG_20190518_164113 IMG_20190518_163004

IMG_20190518_170901  btrhdr

btr   btr

btr   btr

btrrbthdr

 

 

Več na Kamnik info :   https://www.kamnik.info/kratko-a-sladko-perovanje/

PEROVANJE 2019

PEROVNJE 2019

Čistilna akcija KS Perovo

V soboto, 6.4.2019 je na območju KS Perovo potekala vsakoletna spomladanska čistilna akcija.Zaradi obilnega dežja, se petkove čistilne akcije, niso udeležili otroci iz bližnjega vrtca, so pa napovedali prihod 40-tih malčkov ob lepšem vremenu.V sobotni akciji v kateri naj bi sodelovali prebivalci KS Perovo in poskrbeli za čistočo v svojem lokalnem okolju, je bilo veliko manj udeležencev.Glede na pretekla leta tudi letos ugotavljamo, da se čistilnih akcij v KS Perovo udeležujejo predvsem prebivalci blokov, lastniki individualnih hiš namreč skozi celo leto skrbijo za urejeno okolico svojih hiš. Najbolj veseli pa  smo bili družin z otroki, ker  so ti otroci in starši osveščeni in drug drugemu za vzgled.
Delovno sobotno dopoldne smo zaključili z okusno malico v pri predsedniku KS Perovo.
Vsem udeležencem čistilne akcije se iskreno zahvaljujemo za udeležbo.
SAM_6760
SAM_6759
SAM_6771
SAM_6765
SAM_6762
SAM_6774
SAM_6773

VABILO NA ČISTILNO AKCIJO

VABILO NA ČISTILNO AKCIJO-2019

 

VABILO NA ČISTILNO AKCIJO-2019

PEROVANJE 5. MAJ 2018

perovanje 2018 letak

Vabilo na čistilno detektivsko akcijo

VABILO NA C_ISTILNO AKCIJO-OTROCI-2017

Vabilo na čistilno akcijo

VABILO NA C_ISTILNO AKCIJO-2017

Perovanje 2017

na perovski most 3

Perovanje

Šesto Perovanje v znamenju Kamniške Bistrice, ki povezuje

Člani Športno-kulturnega društva Dober dan, Perovo so pripravili šesto Perovanje, kjer so v središče tradicionalnega druženja Krajevne skupnosti Perovo letos postavili povezovanje (kamniških) krajev ob Kamniški Bistrici, poudarili vpliv alpske reke na pomen občine za razvoj in blagostanje občanov in zato Perovanje pomensko poimenovali »Kamniška Bistrica povezuje«. Popoldan se je zbranim ob sklepnem delu pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Za prireditveni prostor so si izbrali levi in desni breg Kamniške Bistrice, ki ga povezuje lep in trden nov most. Na dan, ko krajani Perova obeležujejo 775 let od prve omembe kraja, je oba perovska bregova simbolno povezovala tudi perovska (tirolska) žičnica,za katero so poskrbeli kamniški gorski reševalci, člani Društva GRS Kamnik. 

Letos so šli organizatorji s pestrim in zanimivim programom, ki je kljub dežnim kapljam privabil lepo število obiskovalcev, v svojih prizadevanjih še dlje. Pripravili so prve kamniške »Igre krajevnih skupnosti brez meja« in nanje povabili vse naše krajevne skupnosti, še posebej pa tiste, ki so povezane s Kamniško Bistrico.

Z zanimivimi igrami so tako sklenili še bolj trdno verigo prijateljstva vseh krajevnih skupnosti od izvira do izliva Kamniške Bistrice. Med seboj so se pomerile krajevne skupnosti Perovo, Kamnik-center in Duplica, slednja je na koncu tudi slavila kot zmagovalna ekipa prvih »Igre krajevnih skupnosti brez meja«.

Na perovskih bregovih Kamniške Bistrice in Perovskem mostu so družabno, športno in kulturno razglednico popisale številne poučne delavnice na temo Kamniške Bistrice, nastopi odličnikov s perovskimi »stihoklepci« na čelu, prisostvovali smo lahko delavnici »Bistrica pod lupo« in izdelavi mandal, izvedeli smo veliko zanimivega odkod prihaja perovsko mleko, kaj vse poganja Kamniška Bistrica, o pravici do pitne vode in o privatizaciji vode. Igrica Radovedni Jaka, ki so jo pripravili dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, zaradi kulis, ki bi se lahko poškodovale, žal ni bila izvedena.

Posebno popestritev, čeravno samo kot ogrevanje, so pripravili ulični telovadci, člani Street workout Kamnik, ki so med obiskovalce širili pozitivno energijo, zvoke ansambla Las Gafas pa je zamenjal otroški jok, a hkrati veliko veselje, saj so v svoje vrste dobili malega Julijančka in nas bodo tako člani skupine zabavali ob kakšni drugi priložnosti. Za okrasitev mostu, mavrične ribice na njem in ob njem, so poskrbeli otroci in vzgojiteljice vrtcev Sneguljčica in Zarja.

Kot rečeno, se je včeraj zbranim ob sklepnem delu letošnjega Perovanja pridružil tudi župan Marjan Šarec, ki je pohvalil prizadevnost in trud organizatorjev, da z veliko mero volje in vztrajnosti pripravljajo druženje krajank in krajanov naše lokalne skupnosti in druženje vseh generacij krajevnih skupnosti občine Kamnik, ki se ob takšnih in podobnih dogodkih med seboj povezujejo ter tako dokazujejo, da so meje najbolj trdne, ko jih na široko odpremo za sodelovanje.

Fotoutrinki Perovanja 2016 (Fotografije: Ivana in Matevž Skamen ter Janez Bergant)

Prispevek je povzet iz spletišča Občine Kamnik www.kamnik.si/
O Perovanju poroča tudi  http://www.kamnik.info/perovanja-ne-ustavi-niti-nevihta/
kjer si lahko ogledate veliko fotografij dogodka.

VABILO na Perovanje 2016 in igre brez meja kamniških krajevnih skupnosti

perovanje-20162

 

Društvo Perovo vas v soboto, 14. maja 2016, vabi na Perovanje. Letos bomo v središče tradicionalnega druženja Krajevne skupnosti Perovo postavili povezovanje (kamniških) krajev ob Kamniški Bistrici, poudarili vpliv alpske reke na pomen občine za razvoj in blagostanje občanov in zato Perovanje pomensko poimenovali Kamniška Bistrica povezuje.

Za prireditveni prostor smo izbrali levi in desni breg Kamniške Bistrice, ki ga povezuje lep in trden nov most. A tega prazničnega 14. maja 2016 (ko bomo praznovali 775 – rojstni dan Perovega) bo oba perovska bregova simbolno povezovala tudi perovska (tirolska) žičnica, za katero bodo poskrbeli zlato nagrajeni kamniški gorski reševalci, preizkusila pa nadebudna mladež.

Ampak, kar se povezovanja tiče, smo šli v svojih prizadevanjih še dlje. Pripravljamo tudi prve kamniške Igre krajevnih skupnosti brez meja in nanje povabili vse KS, še posebej pa tiste, ki so povezane s Kamniško Bistrico. Kajti mi pravimo, da so naše meje najbolj trdne, ko jih na široko odpremo za sodelovanje. Do tega trenutka so se našemu vabilu že odzvale KS Kamnik, KS Duplica, KS Volčji potok in domača KS Perovo, računamo pa še na kakšno povezano z Bistrico.

Igre KS brez meja

Vsaka KS se lahko iger udeleži, če ima v KS skupino štirih moških in žensk, ki so pripravljeni skoraj celotno majsko sobotno popoldne posvetiti zabavnemu druženju, fizičnim naporom in dostojnemu zastopanju lastne KS. 

Ekipe 4 članov so mešane, v vsaki mora biti vsaj en predstavnik ali predstavnica nasprotnega spola, vsi morajo biti polnoletni.

 Pomerili se bomo v naslednjih disciplinah:

VLEČENJE PEROVSKE VRVICE – Gre za klasično travniško igro, kdo bo koga povlekel čez sredino. Perovska različica bo potekala na naši novi brvi, ki s svojo ukrivljenostjo zagotavlja izjemno okolje za vlečenje, hkrati pa simbolizira stoletno rivalstvo med Spodnjim in Zgornjim Perovim. Zmaga ekipa, ki drugo dvakrat povleče preko sredine.

BABO V KOŠU NESE – Igra je spomin na migrante iz Spodnjega Perovega, ki so se mimo želje staršev oženili na Zgornje Perovo in so morali mladoporočenke v košu pretihotapiti na drugi breg. V pomoč jim je bila vrv, ki so jo napeljali pod mostom. Tako bo tudi posamezna ekipa napeljala pomožno varnostno vrv, nato pa bo en član ekipe drugega natovoril v koš in ga prenesel čez reko. Člani druge ekipe jih bodo ovirali z zlivanjem vode z mosta. Mokra in hladna igra za najbolj vzdržljive člane ekipe. Meri se čas.

ROŽE ZALIVA DEKLICA ZALA – Ekipa določi člana zalivalca, ki mora obvezno nositi ženska oblačila, ostali člani pa tvorijo živo verigo podajanja vode v čebričku. Meri se količina zbrane vode v 2 minutah.

HVALNICA KRAJEVNI SKUPNOSTI – Ekipa predstavi pesem – hvalnico lastni krajevni skupnosti. Ekipa sama izbere ali bo pesem zapeta, odrecitirana ali odigrana. Upošteva naj, da je prizorišče veliko in da sta naenkrat na voljo zgolj dva mikrofona in predvajalnik zvočnih zapisov. Ekipa s seboj prinese tudi predstavitvene materiale.

Komisija ocenjuje zunanjo podobo (kostumi, rekviziti) in umetniški vtis izvedbe. Omenjanje reke Kamniške Bistrice v pesmi prinese dodatno točko.

Vse naštete igre bo nepristransko ocenjevala komisija, sestavljena iz predstavnika krajevne skupnosti Perovo, predstavnika Zavoda za turizem in šport in predstavnika Mladinskega sveta Kamnik in ministrica za kulturo.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe oziroma prilagoditve programa.

 

QR Code Business Card